DISTILASI BERTINGKAT BIOETANOL DARI BUAH MAJA (Aegle Marmelos L.)

moh arif batutah

Abstract


This research of bioethanol processed from fruit maja (Aegle Marmelos L.), the process consists of two stages of fermentation and ethanol fractional distillation for the separation of water with a temperature of 78°C. The fermentation process 5-day produces ethanol content of 60% in the first distillation, fractional distillation is then performed to obtain the ethanol content above 90% and 4 times distilled into ethanol optimal levels above 90%. This distillation produces ethanol content of 92%. etonal content analysis results obtained 92.19%, μ 1.498, ρ 0.8371 , 9546.223 calorific value, flash point: +21, pour point 60ᵒC not frozen and PH 5.


Keywords


Fruit Maja; Fermentation; Distillation; Bioethanol

References


Demirbas A, Biodiesel production from vegetable oils via catalitic and non-catalitic supercritical methanol transesterification methods, Progress in Energy and Combustion Science, Vol. 31 (2005) 466-487

Alfena, (2008), Produksi Etanol Menggunakan Zymomonas mobilis yang Dimutasi dengan Hidroksilamin, Skripsi, Jurusan Kimia, FMIPA, ITS, Surabaya.

Budi, M dan Sasongko. (2007), Prospek Pengembangan UbiKayu Sebagai Bahan Baku Bioetanol Daerah Istimewa Yogyakarta.

Venkanna B. K, Reddy, and C. Venkataramana, “Biodiesel Production and Optimization from Calophyllum Inophyllum Linn Oil (Honne Oil) – A Three Stage Method,” Bioresource Technology, Vol. 100 (2009) 5122–5125.

Hanny, S. H., (2009), “Penentuan pH Optimum dalam Produksi Bioetanol dengan Menggunakan Zymomonasmobilis ATCC 19088”, Skripsi, Fakultas Teknobiologi, Universitas Surabaya.

Hardjono.A. (2001). Teknologi Minyak Bumi. Yogyakarta Gadjah Mada University Press.

Rama Prihadana. Et la. 2007. Bioethanol Ubi Kayu Bahan Bakar Masa Depan Jakarta. PT Argo Media Pustaka.

Rahman.A. (1992).Teknologi fermentai. Jakarta : Arcan

Sri Utami Handayani. Pemanfaatan Bioethanol Sebagai Bahan Bakar Bensin. Fakultas Teknik Universitas Diponegoro

Saroso, H., (1998), Pemanfaatan Kulit Pisang dengan Cara Fermentasi untuk Pembuatan Alkohol.

Tamiang, Sri (2010). Penetapan kadar air metode destilasi Azeotrop.

Timnasional Pengembangan BBN. (2007). Bahan Bakar Nabati/Bahan Bakar Alternatif dari Tumbuhan sebagai penganti Minyak Bumi dan Gas,- Cet.1.-Jakarta: Penebar Swadaya.

Walisiewicz, M., 2003. Energi Alternatif :Panduan ke Masa Depan Teknologi Energi. Erlangga, Jakarta




DOI: http://dx.doi.org/10.31284/j.iptek.2017.v21i2.104

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2017 Jurnal IPTEK

 

Indexed by:

Sinta S3 Google Scholar GARUDA Garba Rujukan Digital